Autorităţile americane şi ale altor state prezente în teatrul de operaţiuni din Afganistan au anunţat retragerea a 40.000 de militari până la finalul anului, lăsând din ce în ce mai mult soarta statului în mâinile armatei afgane, arată Huffington Post. Cei mai mulţi soldaţi retraşi sunt americani, 33.000 la număr.
Afganii nu sunt fericiţi cu privire la diminuarea trupelor străine de pe teritoriul statului lor întrucât se tem de izbucnirea unui război civil după plecarea armatelor internaţionale. Deşi încrederea în forţele de securitate afgane a crescut, populaţia nu împărtăşeşte opinia SUA conform căreia soldaţii şi poliţiştii afgani vor putea securiza întreaga ţară în următorii trei ani.
Retragere graduală a coaliţiei internaţionale
Forţele militare internaţionale au început deja să plece din Afganistan din timpul anului 2011, aproximativ 14.000 de trupe urmând a fi retrase până la sfârşitul anului. SUA retrag 10.000 de soldaţi, Canada a retras în timpul verii 2.850 de forţe combatante, Franţa şi Marea Britanie îşi vor aduce acasă câte 400 de militari, Polonia 200, iar Danemarca şI Slovenia 120.
Retragerea trupelor se va amplifica în anul 2012, urmând a pleca aproximativ 26.000 de soldaţi ai coaliţiei. Dintre aceştia, vor fi chemaţi acasă 23.000 de soldaţi americani, 950 de germani, 600 de francezi, 500 de britanici, 400 de polonezi, 290 de belgieni, 156 de spanioli şi 100 de suedezi.
Şi alte ţări, ca Ungaria, Italia şi Finlanda, îşi finalizează schemele de retragere. Alegerile prezidenţiale pentru care se pregătesc statele europene, dar şi criza datoriilor suverane de pe continent ar putea grăbi retragerea din Afganistan.
"Cu cât retragem mai multe trupe americane din Afganistan, cu atât mai multe stimulente vor avea partenerii noştri internaţionali să îşi retragă trupele", a declarat Jeffrey Dressler, analist cercetător s