Angajatorii români spun că lipsa de experienţă (34%) şi lipsa de cunoştinţe de afaceri, academice sau a calificărilor profesionale (28%) ale candidaţilor sunt principalele motive pentru care nu-şi pot acoperi posturile scoase la concurs, potrivit unui studiu lansat astăzi de grupul cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.
De asemenea, una din cinci companii (21%) a avut dificultăţi la recrutare din cauză că persoanele chemate la interviul de angajare îşi doreau un salariu mai mare decât cel oferit pentru poziţia respectivă.
Studiul arată că, în situaţia economică actuală, în care companiile vor un grad ridicat de eficienţă cu resurse puţine, angajatorii preferă să mai aştepte până găsesc candidaţii potriviţi. Specialiştii avertizează însă că o astfel de strategie ar putea afecta loialitatea angajaţilor pe termen lung.
"Cei mai buni angajaţi sau «personalul talentat» sunt noţiuni care azi înseamnă altceva faţă de anii '90. Organizaţiile care nu adaptează modul de relaţionare cu aceştia nu vor putea fi magnetul care să atragă indivizi cu un potenţial uman ridicat, ci vor fi doar martorii mobilităţii acestora. Este un fenomen care se simte deja în România şi care va începe să-şi producă efectele, chiar dacă oferta de locuri de muncă este în continuare limitată", a spus Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania. Cu toate acestea, mediul privat a făcut peste 100.000 de noi angajări de la începutul anului, numărul de salariaţi ajungând la 4,2 milioane la finele lunii septembrie.
Statisticile arată însă că, prin comparaţie cu alte ţări, deficitul de candidaţi care să corespundă cu poziţiile vacante în România este mai redus. Aproximativ trei sferturi din angajatorii la nivel mondial (73%) au invocat lipsa de experienţă, de calificări şi competenţe drept principalele motive pentru care nu reuşesc să acopere