Un băiat sărac de 19 ani din Moldova este căutat de oamenii legii din câteva ţări pentru că ar fi implicat într-o reţea internaţională de spălare de bani. Boris Devdier habar nu are ce „afaceri" învârtea. Tânărul apare ca reprezentant al câtorva din cele zeci de firme-fantomă folosite la nivel mondial pentru spălarea a miliarde de euro. Investigaţia a fost realizată de zece ziarişti membri ai OCCRP.
Boris Devdier (19 ani), vrea să evadeze din Teleneşti, oraş unde el şi familia sa se zbat să-şi ducă existenţa cu câteva sute de dolari pe lună. Familia este falită. Tatal lui Devdier a plecat cu multă vreme în urmă. Când avea doar zece ani, mama sa Zinaida a fost lovită de cancer. Ea reuşeşte cumva, în pofida problemelor de sănătate, să vândă oale la piaţă şi să câştige, astfel, bani cu care să-şi menţină familia pe linia de plutire. În noiembrie anul trecut, Moldova Agroindbank a dat-o în judecată pentru o datorie de 2.500 de dolari. În pofida tuturor acestor lucruri, fiul său adolescent a aparut ca personaj neaşteptat într-o reţea de afaceri frauduloasă, de multe milioane de dolari, anchetată în Uniunea Europeană.
Numele lui apare în documente ca reprezentant oficial al patru companii offshore înregistrate în statul american Delaware. Companiile se crede că sunt implicate într-o reţea complexă de spălare de bani în România, Bulgaria şi Cipru şi în vânzarea suspectă a unor bijuterii de lux, în valoare de 7,6 milioane de dolari, pentru care lipsesc documentele de provenienţă.
Boris Devdier, băiatul sărac din Teleneşti, dă din umeri când este întrebat cum a ajuns în mijlocul unor asemenea învârteli, căutat de procurori, poliţie şi serviciile de informaţii din România şi Bulgaria. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i-au descoperit povestea.
După 20 de ani, Moldova, nu a finalizat tranziţia de la fos