Un număr de 27.700 de locuri de muncă erau vacante în trimestrul III al acestui an, în creştere cu 4.400 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu perioada similară din 2008 însă, se înregistrează o scădere cu aproximativ 70.000 de posturi. Sursa: Vlad Stanescu
În ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante în funcţie de domeniile de activitate, în intervalul august-octombrie, cei mai mari indicatori s-au înregistrat în administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).
3.000 de locuri în sănătate şi asistenţă socială
La fel ca în primele două trimestre ale anului în curs, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă disponibile. În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11% din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10% dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante).
Prin comparaţie cu trimestrul anterior, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai importante creşteri în învăţământ (+0,18%), urmate de activităţile aferente industriei prelucrătoare (+0,08%) şi industriei extractive (+0,05%).
Cele mai semnificative diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au consemnat în activităţile de hoteluri şi restaurante (-0,33%) şi cele de informaţii şi comunicaţii (-0,31%).
Joburi mai puţine în comerţ şi hoteluri
Datele INS arată, totodată, că în privinţa numărului locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi: comerţ cu ridicata şi cu