Toată ziua ni se spune la televizor, la radio, în reclame sau în revistele de orice fel că grăsimile sunt nocive pentru sănătate. Lucrurile nu stau însă tocmai aşa, relatează it.lifestyle.yahoo.com.
După ce ne-am petrecut ore întregi la sală, „delectându-ne“ la aerobic şi am făcut tot posibilul să eliminăm grăsimile din dietă, un nou studiu pune sub semnul întrebării toate aceste sacrificii. În realitate, grăsimile conţin substanţe nutritive importante, care au un rol complex în organism. De exemplu, din grăsimi se sintetizează hormonii ţesuturilor care reglează tensiunea arterială, acestea având şi un puternic rol antiinflamator. În plus, grăsimile sunt un important furnizor de energie. În opinia cercetătoarei americane Barbara Roberts, director al Centrului de Cardiologie pentru femei din cadrul Miriam Hospital din Providence, Statele Unite, „grăsimile ajută la absorbţia vitaminei A, D şi E şi sunt vitale pentru funcţionarea corectă a sistemului nostru nervos“. Iar asta nu este tot. Doamnele care urmează o dietă mediteraneeană utilizând grăsimi mononesaturate prezintă un risc cu 29% mai mic de a suferi de afecţiuni cardiace. Din cantitatea totală zilnică de calorii, 25-30% ar trebui să provină din grăsimi. Secretul constă în a alege grăsimile „bune“ şi a evita grăsimile „rele“. Site-ul it.lifestyle.yahoo.com a trecut în revistă tipurile de grăsimi, pentru a-şi ajuta cititorii să înţeleagă mai bine spre ce alimente să se orienteze, dacă îşi doresc un stil de viaţă sănătos.
Aliaţii sănătăţii
Consumul de grăsimi nesaturate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, întâlnite cu frecvenţă mare în toate ţările europene. Aceste grăsimi sunt întotdeauna în stare fluidă şi sunt împărţite în două categorii: cele polinesaturate, întâlnite mai ales în nuci şi cereale, şi cele mononesaturate, precum uleiul de măsline. Printre grăsimile nes