O zi obişnuită se poate transforma într-un coşmar atunci când ajungi acasă şi găseşti toată casa răvăşită. Banii strânşi luni de zile, dispar în câteva minute, iar bijuteriile familiei ajung în case de amanet sau ca podoabe pentru iubitele infractorilor. Poliţia şi asiguratorii au iniţiat o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe. Oamenii legii spun că o mai mare vigilenţă a cetăţenilor poate preveni furturile din locuinţe.
Furturile din locuinţe reprezintă 15 % din totalul furturilor de patrimoniu, spun poliţiştii şi sunt în creştere faţă de anul trecut. Potrivit unui studiu, cele mai multe astfel de fapte se comit, mai ales în mediul urban, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-18.00.
În primele zece luni ale acestui an au avut loc aproape 26.400 de spargeri de locuinţe, cu peste 2.500 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, mai arată statisticile.
Cele mai furate bunuri
S-a dus vremea când hoţii ţinteau oglinzi de cristal, televizoare, ori alte obiecte foarte scumpe şi voluminoase. Acum, potrivit studiilor Institutului Naţional pentru Prentru Prevenirea Criminalităţii, când intră într-o casă, hoţii caută în primul rând banii.
Ei ştiu că românii s-au obişnuit să ţină sume mari de bani în casă. Locurile în care le ascund nu sunt foarte greu de găsit. Fie că îi ascundem în bibliotecă, printre cărţi, fie că îi punem în diverse sertare, genţi sau printre haine, hoţilor nu le este foarte greu să dea de ei. Pe locul al doilea în topul celor mai furate bunuri, se află aparatura electronică, audio-video, de mici dimensiuni, laptopuri şi telefoane mobile. Acestea sunt urmate de bijuterii, aparate şi unelte folosite în construcţii. Sunt însă şi cazuri în care hoţii fură îmbrăcăminte, mâncare sau băuturi alcoolice.
Cum intră hoţii în case
Statisticile arată că o treime din cazu