De regulă, spărgătorii de locuințe au până în 40 de ani, nu au job și au studii foarte puține. Sursa: SHUTTERSTOCK
Concluziile despre caracteristicile spărgătorilor de locuințe au fost trase, recent, de către polițiștii Institutului de Prevenire a Criminalității din Poliția Română. „Am studiat peste 3.000 de dosare soluționate, cu spargeri de locuințe din toată țara, și așa am ajuns la concluzia că trăsăturile ar fi cam acestea- bărbat, cu vârstă cuprinsă între 14 și 40 de ani, cetățean români, fără ocupație, care provine dintr-o familie dezorganizată și nu depășește nivelul studiilor generale. Nu este căsătorit, și trăiește în concubinaj”, a precizat comisarul Constantin Stroescu, șeful Institutului.
De altfel, polițiștii și Groupama Asigurări vor derula, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, o campanire de prevenire- „Fii precaut! Hoții nu dorm!”, care are ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.
Cât de bine e păzită locuința
Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au conceput o grilă prin intermediul căreia se poate evalua gradul de vulnerabilitate al locuinţei, prin prisma propriei atitudini şi a modului de comportament al celorlalte persoane care locuiesc în imobil, în diverse situaţii.
Grila de evaluare a siguranţei locuinţei va putea fi găsită online, pe site-ul Groupama Asigurări, iar cei care o vor accesa vor primi, în funcţie de punctajul obţinut, recomandări preventive de natură să conducă la creşterea nivelului de securitate al casei. Tot pe parcursul întâlnirilor vor fi prezentate aspecte de interes privind spargerile de locuinţe (moduri de operare, timp critic etc.), cu accent pe recomandările de prevenire.
Hoții vin la orașe sau la sate?
Polițiștii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și cei ai Direcției de I