Femeile perfecte din pictorialele revistelor de mode pot fi o iluzie care crează o îmagine perfectă, dar distorsionată asupra femeilor. Doi cercetători americani de la Colegiul Darmouth au realizat un program prin care au identificat modificările făcute asupra unor fotografii apărute în revistele de modă şi procesul prin care s-a ajuns la „perfecţiune".
Hany Farid şi Eric Kee, profesorii din spatele proiectului, au realizat un sistem simplu de notare a fotografiilor de la 1 la 5, unde 1 este cel mai mic nivel de modificare, iar la 5 este vorba despre modificări de amploare.
Notarea a fost făcută urmând două tipuri de modificări aduse pozelor: ajustări geometrice care au făcut braţele, picioarele şi talia mai subţiri şi alterări fotometrice, care au întărit tonusul pielii, prin înlăturarea coşurilor, celulitei sau a ridurilor, scrie "The Daily Mail“.
Profesorii au analizat un set de 468 de poze care au venit în perechi: varianta editată şi cea pură. În plus, au adus şi o serie de spectatori care vedeau cele două poze şi le comparau, notându-le de la 1 la 5. Astfel, au spus Farid şi Kee, pe viitor s-ar putea introduce lângă fiecare poză o notă pentru ca cititorul unei reviste să ştie cât de multe modificări au fost făcute.
Profesorul Farid a declarat că „înţelegem de ce revistele modifică fotografiile pentru a crea o imagine fantezistă şi pentru a vinde produsul lor, dar uneori se duc mult prea departe. Nu putem ignora toate studiile care au concluzionat că efectul acestor imagini perfecte asupra psihicului uman şi încrederii noastre este radical".
Vezi o galerie foto cu o serie de poze analizate de profesorii Kee şi Farid