Slovacia a declarat stare de urgenţă în cel puţin 15 spitale după ce mii de doctori şi-au dat demisia simultan. Dacă nu vor rămâne în posturi, doctorii riscă amenzi sau închisoarea.
Medicii slovaci au ales acest gest extrem din cauza salariilor extrem de scăzute. Starea de urgenţă a fost decretată de premierul Iveta Radicova, pentru a se asigura că sistemul public de sănătate nu este compromis în totalitate. Au fost adoptate măsuri de urgenţă pentru 15 spitale din ţară, inclusiv două clinici din capitala Bratislava, scrie presa britanică. Măsurile, în cazul stării de urgenţă, se referă la a obliga medicii să stea la posturi, în caz contrar urmând să fie amendaţi sau chiar condamnaţi la închisoare.
Circa 2.000 de doctori (un sfert din număriul total de medici care lucrează în această ţară) care lucrau în spitale de stat şi-au dat demisia, ce devine efectivă de la 1 decembrie. Doctorii au spus că nu vor ezita să plece din sistem dacă cererile de majorare a salariului nu le sunt îndeplinite. Cel mai probabil, nu se va ajunge la un compromis, având în vedere diferenţele uriaşe între ceea ce doresc doctorii şi ceea ce e dispus guvernul să le ofere. Cabinetul Radicova a propus o creştere salarială lunară de 300 de euro, însă sindicatul nu se mulţumeşte cu mai puţin de 700 de euro creştere lunară.
Salariul mediu al unui doctor cu vechime mică se situează între 550 şi 600 de euro, în timp ce un medic cu experienţă, specializat, câştigă între 1.000 şi 1.200 de euro lunar.
Premierul Iveta Radicova a fost de acord că salariile medicilor sunt "inadecvate", dar a precizat că guvernul nu îşi poate permite să crească oferta din pricina crizei datoriilor din Europa. Slovacia face parte din zona euro.
Ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik, este la fel de pesimist şi nu crede că foarte mulţi doctori se vor răzgândi şi vor accepta oferta Guvernului. El a cerut