Pentru mulţi dintre locuitorii municipiului Călăraşi, prezenţa posacă şi mizerabilă a Poştei Vechi a devenit o constantă. Degradarea edificiului, accentuată după 1990, a dus ca azi, locul unde odinioară unde se oficiau căsătorii sau se pronunţau sentinţe de judecată să fie o ruină în adevăratul sens al cuvântului.
Clădirea, impunătoare pe vremuri, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice ca edificiu de categoria B. Această încadrare nu îi ştirbeşte cu nimic din importanţă. Construită înainte de anul 1894, clădirea servea ca sediul poştei, fiind printre puţinele clădiri cu această destinaţie rămasă în România. În plus, imobilul, împreună cu restul ansamblului din care face parte, ilustrează proiectul edilitar, desfăşurat în fiecare oraş de provincie în timpul regelui Carol I.
Despre importanţa monumentului, domnul director al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Sorin Danciu, a adăugat: „Clădirea face parte din structura urbanistică veche a oraşului. Este un triunghi în care se găsesc sediul actual al Prefecturii, sediul actual al Primăriei şi Poşta Veche. Pentru că noi am restaurat şi clădirea Direcţia pentru Cultură, care pe vremuri era casa unui negustor de cereale, una din clădirile mari din oraş, practic se va reface un patrulater care are în cele patru laturi această imagine a oraşului vechi. Din acest motiv, noi ne-am luptat foarte mult ca să restaurăm clădirea Poştei Vechi. Până în momentul acesta, s-au realizat două proiecte în acest sens. Ultimul, despre care se ştie mai puţin, este depus de Primărie, la Ministerul Dezvoltării, la ministrul Elena Udrea şi se pare că va veni şi finanţarea."
Click pe imagini pentru mai multe imagini cu Poşta Veche
Cum a ajuns monumentul în acest stadiu
În perioada comunistă, clădirea Poştei Vechi era sediul Tribunalului, respectiv Casei de Căsătorii. Dezastrul a început d