Criza economică internaţională i-a lovit rău pe români, în special pe micii patroni şi pe şomeri. Cu toate acestea, bulgarii, grecii, ungurii şi letonii se simt mai afectaţi de recesiune decât ai noştri.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a finalizat rezultatele pe 2010 ale indicatorilor nivelului de trai. Ponderea gospodăriilor care nu au putut plăti la timp facturile a crescut de la 23 % în 2007, la 37% în 2010. Directorul Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV), Cătălin Zamfir, califică procentul drept „fantastic de mare" şi spune că acesta este efectul nu doar al crizei, ci al structurii economiei româneşti.
„Avem de-a face cu un efect cumulat al politicilor din ultimii 21 de ani, care a dus la ceea ce vedem acum. Avem cea mai polarizată societate din Europa şi un fenomen de sărăcie dură, care creşte canceros. Este ca o implozie. Vom deveni o societate plină de boli ale sărăciei". Defalcat pe statutul ocupaţional al capului de familie, cele mai mari căderi ale nivelului de trai apar la patroni.
Datornici la întreţinere
Din totalul gospodăriilor în care principalul aducător de venituri este patron, procentul celor nu au reuşit în 2010 să-şi plătească la timp cheltuielile de zi cu zi a crescut de patru ori, doar într-un an. În 2009, numai 9% din aceste familii de patroni aveau întârzieri la plata facturilor şi a ratelor, pe când în 2010 procentul a ajuns la 35,3%.
Florin Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM), confirmă situaţia surprinsă de statistici: „Micii patroni au adus bani de acasă pentru a plăti salariile. Amână plata facturilor familiei, ca să-şi poată returna ratele la bancă sau să vireze dările la stat. Pe de altă parte, statul nu ne-a ajutat cu nimic, în anii ăştia. Se trăieşte, ca să spun aşa, din osânza acumulată în anii anteriori, dar s-a