La finalul a patru zile petrecute non-stop în amfiteatrul „Vasile Pârvan" al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, studenţii nu s-au mai înţeles şi s-au împărţit în două grupuri. La acest moment, fiecare are un manifest şi un calendar de acţiuni proprii.
Cei de la Istorie, în jur de 30 de tineri, s-au desprins de restul protestatarilor şi au format grupul „Mişcarea studenţească 2011". Ceilalţi, grupul majoritar, se numesc „Istoria se ocupă & se dezbate", este format din vreo 500 de studenţi de la mai multe facultăţi bucureştene şi au un manifest şi un plan de acţiuni.
Liderii grupului „Istoria se ocupă & se dezbate" spun că ceea ce urmează va fi o „ocupare simbolică" a altor spaţii universitare, adică întâlniri oficiale, realizate cu toate aprobările necesare, în care se vor dezbate mai departe problemele lor şi se vor propune soluţii. „Ne-am prioritizat acţiunile, iar acum urgenţa e bugetul", explică Oana Dan, jurnalist care s-a solidarizat cu protestul încă de joi seara şi şi-a petrecut mare parte din timp la facultatea de Istorie, ţinând activ contul de Facebook al grupului. O nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.
În acest timp, grupul „Mişcarea studenţească 2011" a discutat cu studenţii de la Facultatea de medicină, cu cei de la Politehnică şi cu mai multe centre din ţară, pentru a răspândi protestele. „Vom identifica problemele comune şi vom stabili întâlniri cu reprezentanţii centrelor din ţară pentru a găsi soluţii", spune Ionuţ Cucu, reprezentantul grupului. „La nevoie ne vom solidariza", adaugă Ionuţ, cu referire la grupul mare.
Cum arată cele două manifeste
Manifestul grupului „Istoria se ocupă & se dezbate":
• REVENDICĂRI
PROBLEMELE SISTEMULUI
* Educaţia trebuie să reprezinte o prioritate a statului. Cerem respectarea Pactului Naţional pentru Educaţie din 2008, si a art. 8, respectiv a art. 361 alin. (