34 de milioane de oameni erau seropozitivi anul trecut. Peste 10.000 dintre ei sunt români. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş", în iunie 2011 România înregistra 10.642 de cazuri de infecţie HIV/SIDA.
De la începutul anului, au fost notificate 129 de cazuri noi de infectare HIV şi 76 de decese provocate de această boală. Relaţiile sexuale neprotejate cu o persoană infectată sunt responsabile de 85% din cazurile noi de infectare. Ziua Mondială antiSIDA este marcată în fiecare an pe 1 decembrie.
35% din cazuri, apărute după '89
Majoritatea persoanelor HIV pozitive din România (65%) au contractat infecţia în cadrul sistemului sanitar înainte de 1989. Din păcate, rata de infectare rămâne crescută şi în prezent, iar datele arată că trei sferturi din cazurile descoperite anul trecut sunt urmarea contactelor heterosexuale. 10% din îmbolnăvirile noi au survenit prin contacte homosexuale, 5% prin folosire de droguri injectabile şi 3% prin transmitere verticală, de la mamă infectată la făt. Statisticile aparţin Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA coordonat de medicul Mariana Mărdărescu din cadrul Institutului „Matei Balş".
Prezervativul, protecţia la îndemână
Abstinenţa, evitarea relaţiilor sexuale aventuriere şi folosirea prezervativului reprezintă metodele de prevenire a infectării pe cale sexuală. Alte căi de transmitere a virusului HIV sunt folosirea aceluiaşi ac de seringă cu o persoană infectată, contactul rană pe rană şi contaminarea de la mamă la făt, în decursul lunilor de sarcină. Transfuziile de sânge nu mai reprezintă de mult un risc, sângele donat fiind supus unor teste riguroase şi unor criterii de selecţie clare. Evident, nu poţi lua HIV dacă dai mâna cu cineva sau dacă îmbrăţişezi pe cineva.
Virusul imunodeficienţ