Doua familii s-au prezentat la Centrul de Trauma si Toxicologie Sf. Ioan din Copou dupa ce au mancat zacusca cu ciuperci. La internare, toate persoanele prezentau simptome specifice unei intoxicatii cu ciuperci, varsaturi, greturi, dureri abdominale, transpiratii. Ambele familii au preparat zacusca in casa, iar ciupercile le-au cules in vara, din padurile aflate in imprejurimile Iasului. In cazul unei intoxicatii cu ciuperci exista riscul aparitiei insuficientei hepatice si renale. "Membrii celor doua familii tin post si au mancat zacusca cu ciuperci preparata in aceasta vara, la domiciliu. La cateva ore dupa ce au mancat zacusca au aparut greturile, varsaturile, durerile abdominale, transpiratiile. Pacientii au fost preluati rapid in UPU si au necesitat imediat spalaturi gastrice si antidotism. Exista riscul insuficientei hepatorenale si, de aceea, pacientii vor necesita masuri terapeutice de suport. Atentionam asupra faptului ca nu toate alimentele de post sunt benefice sanatatii, iar fara a tine cont de varsta, patologia asociata oricarui regim este riscanta. In cazul ciupercilor conservate (zacusca, murate), la aparitia primelor simptome este bine sa va prezentati urgent la un centru de toxicologie, evolutia putand fi fatala", a declarat unul dintre medicii de la Centrul de Trauma si Toxicologie.
Doua familii s-au prezentat la Centrul de Trauma si Toxicologie Sf. Ioan din Copou dupa ce au mancat zacusca cu ciuperci. La internare, toate persoanele prezentau simptome specifice unei intoxicatii cu ciuperci, varsaturi, greturi, dureri abdominale, transpiratii. Ambele familii au preparat zacusca in casa, iar ciupercile le-au cules in vara, din padurile aflate in imprejurimile Iasului. In cazul unei intoxicatii cu ciuperci exista riscul aparitiei insuficientei hepatice si renale. "Membrii celor doua familii tin post si au mancat zacusca cu ciuperc