Statul îşi fură singur căciula, iar energia livrată din sursa hidro e mai ieftină pentru „băieţii deştepţi“ decât pentru populaţie.
Liderii sindicatelor din domeniul hidroenergetic reuniţi în federaţia Hidrosind au ieşit ieri la rampă pentru a arăta principalele „erori manageriale" comise de administratorii societăţii.
1 Prima eroare constă în vânzarea energiei pe piaţa reglementată sub costurile de producţie. Mai exact, în 2010, compania a livrat energie în coşul pentru populaţie cu 72 de lei pe MWh, faţă de 90 de lei pe MWh, cât erau costurile. Săptămâna trecută, directorul general al companiei, Constantin Trihenea, a declarat că a cerut Autorităţii de Reglementare majorarea cu 50% a preţului la care compania vinde energie în coşul reglementat, tocmai pentru că, de anul trecut până acum, costurile companiei au crescut şi mai mult.
2 În decembrie 2010, Guvernul a decis majorarea de patru ori a redevenţelor plătite de producătorii de energie pentru utilizarea apei. Cel mai greu lovită a fost, evident, Hidroelectrica. „Am avut pierderi în acest an de 60 de milioane de euro din faptul că ne-au crescut costurile, în special cele cu apa", a declarat ieri Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind, într-o conferinţă de presă.
3 O altă greşeală a managerilor Hidroelectrica a fost contractarea unei cantităţi de energie electrică pentru acest an cu mult peste producţia efectivă a companiei, au mai spus reprezentanţii Hidrosind. Astfel, Hidroelectrica a fost în acest an mai mult trader decât producător. A cumpărat foarte multă energie din piaţă, de la termocentrale, adică mult mai scumpă, pentru a-şi onora contractele. În plus, seceta care a început odată cu venirea verii a pus capac întregii situaţii, iar Hidroelectrica a fost nevoită să activeze clauza de forţă majoră din toate contractele sale. Acum, compania produce şi livrează doar la ju