Liderii Uniunii Europene au la dispoziţie trei summituri, ultimul fiind pe 9 decembrie, pentru a găsi rapid o strategie viabilă de luptă contra crizei datoriilor, altfel riscă să fie martori la destrămarea zonei euro.
Investitorii străini penalizează deficienţele de structură din zona euro cerând dobânzi tot mai mari, în unele cazuri la niveluri record, pentru a cumpăra obligaţiuni ale statelor din uniunea monetară, băncile europene încearcă cu disperare să vândă active, inclusiv obligaţiuni.
Instituţiile de credit, în principal cele din sudul Europei, se confruntă cu retragerea depozitelor constituite de clienţi, iar creditarea interbancară îngheaţă, forţând tot mai multe bănci să recurgă la finanţare din partea Băncii Centrale Europene (BCE). Tot mai mulţi analişti văd în ieşirea din zona euro singura soluţie pentru statele cu probleme grave de finanţare, printre care Grecia, scrie agenţia Thomson Reuters.
Summitul UE-SUA de luni, organizat la Washington şi care i-a pus faţă în faţă pe preşedintele american Barack Obama pe de o parte, iar de cealaltă pe José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a pus mai multă presiune pe liderii europeni să rezolve criza datoriilor, care riscă să lovească economia mondială.
Moody's ameninţă UE
Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care agenţia de rating Moody's a avertizat că agravarea rapidă a crizei datoriilor din zona euro şi a crizei bancare ameninţă ratingul de credit al tuturor ţărilor din UE.
Avertismentul vine într-un moment în care statele UE au mare nevoie de încrederea intactă a investitorilor pentru a se putea finanţa şi apar tot mai multe speculaţii privind nevoia ca Italia şi Spania să ceară ajutor financiar. Moody's a subliniat că politicienii europeni ar putea fi motivaţi să implementeze