Magyar Nemzet, Budapesta: Financiar slăbită, Budapesta a cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional. Un acord ar trebui să fie întocmit înainte de ianuarie 2012. Admiterea unui eşec al primului ministru Viktor Orbán sau intrigi împotriva politicii sale de independenţă? Presa maghiară este împărţită.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.
Nu trebuie să înfrumuseţăm lucrurile, nu merită : faptul că am reluat negocierile cu FMI [în 21 noiembrie] este echivalent cu o capitulare.
Nu putem descrie altfel ceea ce s-a întâmplat, întrucât separarea noastră de această organizaţie, în vara anului trecut, o poreclisem "război de independenţă" [Ungaria a întrerupt discuţiile cu FMI, ale cărei recomandări le refuza. În 2008, ea primise 20 miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi UE]. Vestea capitulării este proastă şi este umilitoare pentru cei care luptă pentru independenţa lor.
Cu toate acestea, este deosebit de exasperant să vezi cum pieţele au acţionat în mod coordonat şi sistematic pentru a împinge ţara pe această cale. Mai mult, în mod ciudat, această isterie a pieţelor bazată pe zvonuri nefondate, confecţionate din nimic, şi după toate probabilităţile deliberat răspândite, s-a intensificat odată cu sosirea delegaţiei FMI.
După mai multe luni de acalmie, am devenit deci următorul epicentru al crizei prin care trece Uniunea, precum afirma un blogger al Wall Street Journal. În acelaşi timp, un angajat al Bloomberg ne-a aruncat în mocirlă cu zâmbetul pe buze. Două agenţii de rating au întreprins acţiuni ameninţătoare împotriva noastră iar cursul de schimb între forint şi euro a bătut toate recordurile [în 24 noiembrie, agenţia de rating Moody's a degradat, în plus, nota ţării, coborând-o în categoria speculativă "toxice"].
Ca într-o poveste cu zâne
Laţul s-a strâns şi toţi comentatorii,