Economistul Daniel Daianu vorbeste intr-un interviu video acordat Wall-Street.ro despre sansele zonei euro de a evita disolutia, despre un melanj de crize care marcheaza inceputul noii economii si despre dificultatile care ne asteapta in 2012.
Economistul considera ca actuala criza din zona euro va continua atat timp cat nu vor fi abordate viciile de fond si de design ale acestei constructii monetare. Astfel, Daniel Diaianu enunta ca o uniune monetara nu are cum sa reziste fara aranjamentele bugetare, adica fara o trezorerie comuna, care ar presupune si emisiunea de obligatiuni sau fara instrumente si mecanisme de a raspunde la socuri asimetrice, asa cum sunt schemele de combatere a somajului in Statele Unite ale Americii si Canada.
Daniel Daianu subliniaza ca Germania, cea mai puternica economie din zona euro, trebuie sa accepte o integrare fiscala, altfel "zona euro nu poate sa reziste". In scenariul pesimist, se va produce inevitabil o reconfigurare cu daune colaterale mari, pentru ca este greu sa fie evitata contaminarea.
Spre exemplu, desi reducerea datoriilor Greciei (haircut - n.r.) a fost facuta in mod organizat, Italia nu a scapat de contagiune, lasand la o parte "procesul politic precar" din aceasta economie.
Noua economie incepe cu o impletire de crize
Daniel Daianu este convins ca vedem acum in economia mondiala o impletire de crize, in prim plan fiind si o criza a unui tip de capitalism suprafinancializat, care a crezut orbeste in virtutile autoechilibrarii pietelor financiare.
"Foarte multi ani, bancile centrale au fost obsedate de stabilitatea preturilor si au ignorat riscurile sistemice, au ignorat evolutii in campul inovatiilor financiare, aparitia unui sector bancar din umbra, care a facut ca sistemul financiar sa capete alura unui destabilizator intern. Iar cand au incercat sa intervina a fost