* Analiştii: Va fi greu ca statul să-şi găsească finanţare
Posibilitatea ca Grecia, Franţa şi Italia să limiteze creditarea subsidiarelor din Europa de Est, aşa cum se arată într-un raport al agenţiei financiare "Moody's", este un exerciţiu intelectual, deoarece aceste ţări nu au anunţat în mod oficial acest lucru, ne-a declarat Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa a adăugat că dacă totuşi se va ajunge la o asemenea situaţie, procesul nu se va putea face pe termen scurt, ci pe termen mai lung. În plus, limitarea creditării subsidiarelor va avea implicaţii recesioniste nu doar în Europa Centrală şi de Est, dar şi în zona euro, deoarece şi băncile mamă vor avea de suferit la rândul lor, potrivit lui Lucian Croitoru.
De asemenea, posibilitatea stopării finanţărilor băncilor mamă către subsidiarele locale nu implică ideea de menţinere a expunerii în ţările din Europa de Est, anunţată pe 3-4 noiembrie, ne-a precizat consilierul Guvernatorului BNR. Domnia sa a adăugat că este de urmărit de ce restricţia băncilor mamă se limitează la depozitele subsidiarelor şi nu include şi capitalurile.
Anunţul Austriei privind limitarea creditării subsidiarelor bancare din estul Europei ar putea fi urmate de alte ţări, precum Grecia, Franţa şi Italia, care vor susţine orientarea către împrumuturi în monedă locală, cea mai rapidă schimbare fiind aşteptată în Ungaria, România şi Bulgaria, potrivit al unui raport al "Moody's".
"Ne aşteptăm ca băncile din Ungaria, România şi Bulgaria să necesite cea mai rapidă schimbare a modelelor de afaceri, întrucât au o dependenţă mai mare de finanţare în valută de la grupurile-mamă. Moody's anticipează că noile reglementări ar putea creşte competiţia pentru depozitele în monedă locală în aceste ţări, reducând marjele nete din dobânzi prin costuri de finanţare mai ridicat