Într-un articol din martie 2011 (n.a. "A fost < miracolul > economic din Polonia doar o iluzie?", BURSA, 31 martie 2011) puneam sub semnul întrebării aşa- numitul miracol economic polonez, pe fondul apariţiei unor "anomalii" statistice în ceea ce priveşte echilibrul extern al ţării, precum şi a creşterii accelerate a creditării.
De atunci au mai apărut şi alte elemente care par să confirme că situaţia economică a Poloniei este departe de a fi stabilă. Economistul polonez Jaroslaw Suplacz a publicat pe site-ul PolandSecurities.com o analiză intitulată "Polonia pe drumul către Grecia", în care dezvăluie efectele fondurilor europene asupra umflării artificiale a PIB-ului, dar şi efectele distructive ale acestora.
Conform analizelor sale, fondurile europene, echivalente cu 2,3% din PIB în 2010, au permis economiei să evite recesiunea anul trecut, iar guvernul explică populaţiei că deficitul bugetar considerabil se datorează necesităţii de cofinanţare a proiectelor realizate cu banii de la UE.
Transferurile s-au accelerat după ce Polonia a primit dreptul de organizare a Campionatului European de Fotbal, în 2007, iar fondurile europene au fost un factor determinant al performanţei economice din perioada 2008 - 2010, în condiţiile în care valoarea acestora se ridică la 67 miliarde de euro în perioada 2007 - 2013, din care peste 10 miliarde de euro sunt utilizaţi pentru dublarea reţelei de autostrăzi.
Cifrele sunt impresionante, dar unde s-au dus banii? "Majoritatea fondurilor europene transferate sunt risipite în Polonia", scrie Jaroslaw Suplacz, din cauza nivelului ridicat al corupţiei. Unul dintre exemplele oferite de economistul polonez ne este şi nouă foarte familiar: programele de recalificare profesională, care au fost aproape monopolizate de firmele de consultanţă apropiate autorităţilor locale. Bineînţeles că nu lipsesc nici fântânile artezie