Încendiul se întinde în localităţile Olăneşti şi Bărbateşti şi peste 100 de oameni, localnici, pompieri, jandarmi, salvamontişti, angajaţi ai ocoalelor silvice, ai Parcului Naţional Buila Vânturariţa se luptă cu flăcările
Şi astăzi peste 150 de oameni încercă să stingă incendiul care s-au extins pe 15 hectare în zona Shitului Pahomie, pe pârâul Valea Lungă. Flăcările au izbucnit în Masivul Buila, în localitatea Bărbăteşti. „Dacă aseară erau cuprinse de flăcări 10 hectare de vegetaţie uscată, la ora 10,00 incendiul a cuprins circa 15 hectare", a spus plt. Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
Noaptea de luni spre marţi a fost una cu adevărat de foc pentru toţi cei care au încercat să reducă proporţiile incendiului în care arde litiera, vegetaţia uscată, arborii uscaţi şi doborâturile.
„A fost un vânt extraodinar de puternic. În zonă izvoarele sunt secate, până şi Izvorul Frumos de la Schitul Pahomie nu are apă. Când incendiul se apropia să intre în pădurea de pin, ceea ce ar fi pus în pericol schitul, vântul şi-a schimbat direcţia, extinzâdu-se către Râmnicu Vâlcea. Călugării au ieşit şi au dat o mână de ajutor cu mături, lopeţi, sticle cu apă", ne-a spus şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera. Incendiul are loc la o altitudine de 900-1.000 metri, iar de la locul unde pot ajunge maşinile de intervenţie, este nevoie să se meargă încă 30 de minute pe jos.
„Schimbarea de dispozitiv în cazul când vântul îşi modifică direcţia, ia foarte mult timp, circa 40 de minute, oamenilor care intervin, zona fiind una extrem de abruptă", a mai spus Lera. Primarul din Olăneşti, Gheorghe Ciucă spune că seceta a făcut şi mai grea intervenţia de localizare şi stingere incendiului. „Despre cauzele care l-au provocat vom putea vorbi abia după ce îl localizăm", a spus edilul staţiunii.
La ora 13.00, pompierii vâ