Profesorul Ioan Pop, de la Universitatea Tehnică, a explicat pentru „Adevărul" cum funcţionează caloriferul sonic, invenţia care a adus în România medalia de aur de la Salonul Internaţional pentru Invenţii şi Inovaţii de la Bruxelles.
Invenţia a fost brevetată în acest an şi a obţinut medalia de aur în cadrul secţiunii Inginerie Mecanică de la a 60-a ediţie a Salonului internaţional de invenţii şi inovaţii INNOVA 2011 - Eureka, desfăşurată la Bruxellels între 17 şi 19 noiembrie. Tot caloriferul sonic le-a adus cercetătorilor clujeni şi un premiu special acordat de Federaţia Rusă.
Echipa formată din profesorii Ioan Pop, Carmen Bal, Nicolae Bal şi şeful de lucrări Ioana Deneş Pop, toţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), lucrează de cinci ani la proiectul numit „Sistem neconvenţional de obţinere a energiei termice". "Noi îi spunem calorifer sonic. Am pornit de la o invenţie a lui Gogu Constantinescu, prin care se obţine căldură prin frecarea lichidului pe pereţii unei conducte. Practic, noi am realizat un calorifer care poate funcţiona atât în sistem normal, legat la o centrală termică, cât şi pe principiul sonicităţii", spune profesorul Ioan Pop.
Inginerul Gogu Constantinescu (1881- 1966) a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori români, având brevetate circa 130 de invenţii. De numele lui se leagă un domeniu nou al mecanicii, la acea vreme, şi anume sonicitatea, care reprezintă transmiterea energiei prin vibraţii în corpurile fluide sau solide.
Consum mic, poluare zero
Caloriferul sonic este format dintr-un piston care oscilează într-un cilindru gol, lovind marginile acestuia. Această mişcare provoacă vibraţii sau unde sonice, care se transmit printr-un tub gol către o altă ţeavă, umplută cu lichid (care poate fi şi apă), în formă de spirală, cu diametrul mic. Profesorul universitar Ioan Pop su