Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că 30 de companii româneşti şi-au exprimat deja interesul pentru intrarea sau revenirea pe piaţa libiană, în domenii precum petrol, gaze, infrastructură energetică, echipamente medicale, securităte publică şi construcţii.
"Vizita mea la Tripoli are loc la trei zile după instalarea noului Executiv libian şi a avut câteva obiective. În primul rând, relansarea dialogului politic. Am făcut totodată o trecere în revistă a ofertei noastre în proiecte legate de tranziţia spre democraţie şi reconstrucţia economică a Libiei", a spus Baconschi.
El a precizat că "România este dispusă în cadru interinstituţional să ofere asistenţă pentru justiţie, afaceri interne, legislaţie electorală, mass-media, comunicaţii şi apărare".
"Ne interesează totodată şi dialogul economic bilateral şi în urma întâlnirii pe care am avut-o cu o zi înaintea vizitei, la Bucureşti, cu comunitatea de afaceri am transmis mesajul lor legat de interesul de a veni sau reveni pe piaţa libiană, în domenii precum petrolul şi gazele, infrastructura energetică, echipamente medicale, oferte în domeniul securităţii publice, educaţie şi cred că răspunsul autorităţilor libiene, a noului Guvern a fost deosebit de generos. Ei sunt bineveniţi, vor avea loc licitaţii transparente, dar întrucât companiile româneşti cunosc deja în mare măsură piaţa libiană şi operează la standarde europene vor avea şansa de a ocupa un segment important din acest mare şantier de reconstrucţie", a spus ministrul.
Întrebat despre ce firme este vorba, ministrul a spus că circa 30 de companii româneşti şi-au trimis reprezentanţi la MAE. "Sunt aproape 30 de firme cu care m-am întâlnit la sediul MAE înaintea vizitei, de la Rompetrol şi Romconsult, foarte multe companii româneşti care au deja o experienţă în Libia şi altele noi, inclusiv în