Prof. dr. Margit Şerban este medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara. Nu este un pediatru obişnuit. Se ocupă de copiii bolnavi de cancer. "Nu eu am ales această meserie. Ea m-a ales pe mine. Eu mi-am dorit să devin arhitect. Eram bună la matermatică şi la desen, dar părinţii mei m-au îndrumat spre această carieră. Odată cu trecerea anilor am realizat că locul meu trebuia să fie aici, lângă copii", a declarat pentru gândul Margit Şerban.
Este primul medic care a făcut un transplant de măduvă în România. Lucrează la la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara de 33 de ani, iar mentor i-a fost chiar prof. dr. Luis Ţurcanu.
"Oncologia este o povară foarte grea, pe care trebuie să o porţi în fiecare zi"
În această meserie durerea şi suferinţa sunt sentimente cu care medicul se confruntă în fiecare zi. Îşi iubeşte meseria şi este fericită atunci când un copil din spital îi zâmbeşte. "Profesia de pediatru nu este neapărat o meserie grea. Pediatria poate fi o profesie plăcută, ţinând cont că lucrăm cu ce este mai frumos pe lume, şi anume copilul. Însă, sectorul de oncologie este copleşitor. Este o povară foarte grea pe care trebuie să ai puterea să o porţi în fiecare zi. Dacă în alte specialităţi poţi pleca acasă după ce ai terminat o operaţie sau după ce ai prescris un tratament, ei bine la secţia de oncopediatrie anumite imagini te tulbură, te macină, te răscolesc chiar şi în timpul tău liber", spune ea printre lacrimi.
Prof. dr. Margit Şerban spune că meseria de medic specializat în oncopediatrie este o povară grea pe care trebuie să o porţi odată ce ai ales să lucrezi în acest sector. "Nu putem fi indiferenţi la jalea unui părinte, la disperarea unei familii când viaţa unui copil este pe muchie de cuţit. Este vorba de un copil care practic ar trebui să aibe paşaport pentru o via