Unul din trei angajatori susţine că se confruntă, în momentul de faţă, cu dificultăţi în ceea ce priveşte găsirea persoanelor potrivite pentru acoperirea posturilor vacante, în ciuda numărul mare de şomeri, conform studiului "Recrutarea şi Retenţia celor mai buni: Utilizarea unor noi metode de succes pentru valorificarea Potenţialului Uman", realizat de către ManpowerGroup.
Pentru 73% dintre reprezentanţii companiilor participante la studiu, principalul obstacol care stă în faţa candidaţilor este lipsa experienţei.
Potrivit studiului, diplomele obţinute de către tineri în urma absolvirii diferitelor instituţii de învăţământ, cum ar fi liceul, universitatea sau şcolile profesionale, nu presupun şi pregătirea lor pentru intrarea pe piaţa muncii. De cele mai multe ori, elevii nu reuşesc să obţină după terminarea studiilor competenţele tehnice şi interpersonale necesare angajării.
Pentru a obţine rezultate cât mai bune în cadrul companiilor pe care le deţin folosind un număr limitat de resurse, angajatorii ar putea fi dispuşi să angajeze doar persoane care le pot oferi calificări şi competenţe specifice. Acest lucru îi dezavantajează însă pe tineri, care nu pot concura cu persoanele cu experienţă în domeniu.
Persoanele care lucrează deja pentru companiile respective sunt şi ele dezavantajate, având în vedere faptul că după reducerile de personal din timpul perioadei de recesiune, ele au primit noi atribuţii, deţinute iniţial de foştii angajaţi.
În prezent, la nivel mondial, pe locul al doilea în topul celor mai dificil de acoperit posturi se regăsesc cele din domeniul vânzărilor.
Care este situaţia în România
În România, lipsa experienţei este principalul motiv care stă la baza problemelor cu care se confruntă 34% dintre angajatori atunci când vor să acopere posturile vacante, conform studiului privind "Deficitul de Talente", reali