Standard & Poor's a confirmat marţi ratingul de credit al României la BB plus/B pentru monedă străină, cu perspectivă stabilă.
De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingurile în monedă locală, pe termen lung şi scurt ale României, de la BBB minus/A-3 la BB plus/B, cu perspectivă stabilă. Agenţia de evaluare financiară a afirmat ratingul de transfer şi convertibilitate la BBB plus şi ratingul de recuperare a datoriilor în valuta la 3
Acţiunea de rating vine în urma implementării de către Standard & Poor's a metodologiei revizuite şi a premiselor pentru ratingurile suverane. Conform metodologiei revizuite, diferenţa dintre ratingurile în monedă locală şi străină pentru majoritatea ratingurilor suverane se îngustează, din cauză că S&P crede că guvernele au probabil mai puţine interes să diferenţieze între datoriilor lor în monedă locală şi străină, în eventualitatea unei restructurări a datoriei, ţinând cont de creşterea globalizării pieţelor.
În concordanţă cu criteriile S&P privind ratingurile suverane, ratingul României în monedă locală este echivalent cu cel în monedă străină, pe fondul nivelului ridicat al euroizării economiei. "Ratingurile României sunt sprijinite de îmbunătăţirea fundamentelor ţării, deficitul fiscal este în scădere, deficitul de cont curent s-a micşorat, iar economia se reechilibrează", în opinia S&P.
Totuşi, în ciuda beneficiilor de pe urma programului cu FMI, economia rămâne vulnerabilă la şocurile externe, fiind afectată de datoria externă încă ridicată, chiar dacă în scădere, şi de sectorul bancar dominat de grupurile mamă din Grecia şi Austria.
Instituţiile străine deţin 85% din totalul activelor sectorului bancar. Domină băncile austriece, care deţin o cotă de piaţă de aproximativ 40%, în timp ce subsidiarele băncilor elene reprezintă 24% din capital şi 14% din activele sectorului b