În cazul unei boli care se manifestă doar fizic, este uşor să îţi dai seamă când este necesar să o tratezi. Febra, starea generală proastă, durerile, toate indică faptul că ai o afecţiune uşoară de care trebuie să te ocupi, pentru a preveni agravarea ei. Însă, atunci când ai de a face cu afecţiuni psihice, precum depresia, nu este atât de uşor să observi la timp micile simptome.
Şi cu cât le observi mai târziu, cu atât pot fi mai greu de tratat. A acorda atenţie chiar şi celor mai mici schimbări emoţionale şi de comportament te poate ajuta să înţelegi modul în care te poate afecta depresia. De asemenea, este vital să ceri ajutor, atunci când simptomele încep să se accentueze şi ies, treptat, la iveală.
" Devii introvertită"
Poate fi destul de greu pentru tine să recunoşti că ai un nou episod depresiv. Însă, un lucru pe care ar trebui să îl faci este acela de a-ţi analiza stările emoţionale pentru a-ţi înţelege trăirile interioare. Astfel, vei reuşi să scoţi la iveală simptomele depresie, precum schimbările bruşte de comportament, care te pot face să te simţi total confuză. Monotiorizează-ţi sentimentele folosind un calendar şi notează în fiecare zi cum te simţi, folosind o scală de la 1 la 5, 1 însemnand că te simţi foarte rău, iar 5 că ai o stare generală bună. Dacă observi că ai mai multe zile rele decât bune, poate că este timpul să îţi programezi o vizită la doctor.
" Controlează-ţi simptomele"
Activităţile zilnice te pot ajuta să ţii departe de tine simptomele depresiei. De asemenea, somnul şi obiceiurile alimentare au şi ele un cuvânt de spus în ceea ce priveşte tratarea acestei afecţiuni. De asemenea, încearcă să nu te stresezi la serviciu sau din cauza responsabilităţilor casnice, deoarece stresul este unul dintre factorii care contribuie la declanşarea unui episod depresiv.
VEZI AICI CONTINUAREA