Circa 2 milioane de angajaţi din sectorul public britanic au organizat miercuri un protest uriaş, considerat a fi cel mai mare al ultimei generaţii, după cum notează BBC. În întreaga ţară au fost organizate miercuri aproximativ 1000 de manifestaţii. Au fost afectate de proteste şcoli, spitale, aeroporturi, porturi şi birouri guvernamentale. Principalul motiv al grevei este planul guvernului de a creşte vârsta de pensionare în sectorul public la 66 de ani, până cel mai târziu în 2020, faţă de 60 de ani în cea mai mare parte în prezent, şi să majoreze contribuţiile, ca parte a programului de austeritate.
Cabinetul primului ministru David Cameron consideră că protestul „nu va duce la nimic” şi a făcut un apel la negocieri. „Pe măsură ce discuţiile continuă, i-aş îndemna pe angajaţii din sectorul public să privească oferta pentru ei inşişi în loc să asculte retorica liderilor sindicali. Acestea sunt pensii de care puţini din sectorul privat se pot bucura”, a declarat secretarul de stat Francis Maude. Marţii, liderii sindicali au reacţionat dur la afirmaţiile ministrului de finanţe George Osborne, care a anunţat o indexare a salariilor cu 1% pentru doi ani şi creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2026.
Protestul a avut efecte uriaşe în toate sectoarele de activitate. A fost serios perturbată activitatea spitalelor, a şcolilor, traficul aerian şi serviciile municipale. „Este cea mai mare grevă a acestei generaţii”, a avertizat Brendan Barber, liderul Confederaţiei Sindicatelor Britanice (TUC). Astfel, instanţele şi serviciile guvernamentale şi-au întrerupt activitatea. Mai bine de jumătate dintre şcolile de pe teritoriul Regatului Unit au rămas închise - 58%. 13% dintre unităţi au funcţionat doar parţial, cu program redus.
În Scoţia, doar 33 din cele 2700 de şcoli au fost închise, în vreme ce în Ţara Galilor 80% din unităţi nu au avut