Chestorii de poliţie pot fi menţinuţi în serviciu până la 60 de ani, dacă nu cer contrariul la împlinirea vârstei de pensionare, şi chiar până la 62 de ani dacă le permite starea de sănătate, potrivit proiectului OUG pentru modificarea Legii privind statutul poliţistului, aprobat miercuri de Guvern.
Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului a fost aprobat, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, prevederile referindu-se limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu.
Prin actul normativ adoptat se instituie regula potrivit căreia chestorii de poliţie, chestorii principali de poliţie, chestorii şefi de poliţie şi chestorii generali sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de 60 de ani, în măsura în care aceştia nu solicită încetarea raporturilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Totodată, aceştia pot fi menţinuţi în serviciu, la cerere, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în foarte bune condiţii a atribuţiilor ce le revin, respectiv cu aprobarea semestrială a ministrului Administraţiei şi Internelor.
Actul normativ reglementează posibilitatea de menţinere în serviciu până la vârsta de 60 de ani, adică şi după împlinirea vârstei standard de pensionare (dacă se ia în calcul că, pentru poliţişti, aceasta coincide cu vârsta 60 de ani începând cu anul 2030), şi pentru alte categorii decât cele prevăzute la acest moment de Legea nr.360/2002, respectiv ofiţerii de poliţie, cu aprobarea anuală a ministrului Administraţiei şi Internelor, şi agenţii de poliţie, cu aprobarea anuală a inspectorilor generali (similari). În acest caz a fost eliminată condiţia existenţa unei propuneri din partea şefilor ierarhici superiori.
Prin propunerea de modificare a actului normativ