O nouă sărbătorire a Marii Uniri din 1918 promite, ca în fiecare an, să aibă de toate: fasole şi cârnaţi, defilarări în uniformă, manele în boxe dar şi huiduilei şi sudălmi la scenă deschisă.
În fond, de ce ar fi 1 decembrie 2011 alftel decât Zilele Naţionale din 2010, 2009 sau 2006, de exemplu?
Apropierea campaniei electorale din 2012 îi va determina, probabil, pe politicieni să iasă din nou în mijlocul cetăţenilor, de unde vocile celor nemulţumiţi, dar şi ale activiştilor diverselor partide sunt aşteptate să răsune din nou.
Personaje ca Emil Boc, Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu sau Ion Iliescu au simţit pe pielea lor, în anii trecuţi, fluierăturile şi reproşurile aruncate dinspre public.
"Expresia democraţiei" nu sună bine
Premierul Boc a fost nevoit să suporte huiduielile mulţimii pe 1 Decembrie 2010, cu ocazia Paradei de la Arcul de Triumf din Bucureşti. Vizita preşedintelui Băsescu în Kazahstan l-a obligat atunci pe primul ministru să iasă din rândul oficialităţilor pentru a primi onorul militar, dar după ce soldaţii i-au urat "Să trăiţi!", câteva sute dintre miile de curioşi prezenţi la defilare l-au "congratulat" cu fluierături. Emil Boc nu s-a arătat supărat, declarând că a fost "o expresie a democraţiei".
Chiar dacă a ocolit "expresiile" potrivnice de Ziua Naţională, Traian Băsescu a fost taxat pe 24 ianuarie 2011, când s-a aflat la Iaşi pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române. Ostilitatea cu care preşedintele a fost întâmpinat de un grup de pensionari militari a fost şocantă: vârstnicii au aruncat ocări chiar şi în timp ce se intonau imnul de stat şi rugăciunea "Tatăl nostru".
Cum şi-a "rupt" Geoană gâtul la Timişoara
Reprezentanţii Opoziţiei nu sunt cu mult mai iubiţi. Pe 1 decembrie 2009, în plin elan electoral pentru preşedinţia României, candidatul Mircea Geoană s-a deplasat la Timişoara