Deşi istoricii spun că 1 Decembrie are cea mai mare semnificaţie pentru România, nu puţini sunt cei care susţin că ne-am bucura mai mult de Ziua Naţională dacă aceasta s-ar sărbători primăvara, de Ziua Independenţei.
De 21 de ani, românii sărbătoresc Ziua Naţională la 1 Decembrie, în amintirea Marii Uniri din 1918. Faptul că, de cele mai multe ori, prima zi calendaristică de iarnă a însemnat vânt, frig năprasnic şi, în consecinţă, o participare redusă la festivităţile dedicate acestei aniversări a dus la lansarea ideii că românii ar trebui să aibă o nouă zi naţională.
Printre adepţii acestei ipoteze este şi fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu. El a lansat în discuţie această posibilitate încă de anul trecut. „Părerea mea este că data de 1 Decembrie nu este potrivită pentru Ziua Naţională a României. Şi asta nu din punct de vedere istoric, pentru că istoriceşte această dată are o mare însemnătate. Mă refer la faptul că popoarele latine au Ziua Naţională în cursul verii. Or, decembrie este o lună în care stai în casă la o ţuică fiartă, nu prea îţi vine să ieşi cu tricolorul", spunea la acea vreme Cioroianu. El nu şi-a schimbat opinia. „Din punctul meu de vedere, îmi păstrez această afirmaţie. Data de 1 Decembrie a fost una de compromis, aleasă în 1989, la Revoluţie", a declarat ieri Cioroianu, pentru „Adevărul".
Propunere legislativă
Istoricul consideră că, dacă Revoluţia din '89 ar fi fost una totală, aşa cum s-a crezut, s-ar fi decis reîntoarcearea la Ziua Naţională de dinainte de comunism, adică data de 10 Mai - Ziua Independenţei. „Aceasta ar fi o dată potrivită. Să nu amestecăm lucrurile însă cu monarhia. 1 Decembrie nu este o zi la care toţi cetăţenii, toate etniile se raportează la fel. Ardelenii o resimt mai intens şi probabil ar fi deranjaţi de o posibilă schimbare. Totuşi, nu cred că această zi accentuează mai puterni