Manoj şi Latika, un cuplu de medici indieni care lucrează în Spitalul de Urgenţă Constanţa, şi-ar dori să fie români cu acte, dar legea ţării lor nu le permite dubla cetăţenie.
Manoj Budhauliya (29 de ani) şi soţia sa Latika (27 de ani) trăiesc în România de doi ani şi se declară îndrăgostiţi de ţara noastră. „E o ţară frumoasă, iar românii sunt prietenoşi, primitori şi politicoşi“, zâmbeşte Latika. Ea şi Manoj sunt medici rezidenţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa: ea - la pediatrie, el - la gastroenterologie.
Rezidenţiatul, de treo ori mai ieftin în România
Au absolvit Facultatea de Medicină în India, ţara lor de baştină. Atunci s-au şi cunoscut şi apoi au decis să se căsătorească. Nu au avut bani să-şi facă şi rezidenţiatul în New Delhi, capitala Indiei, iar rezidenţiatul la o facultate din ţara noastră, spun ei, este de trei ori mai ieftin. Spre exemplu, taxa în România este de 4.000 de euro pe an.
Latika provine dintr-o familie de medici. Părinţii ei sunt medici generalişti. Tatăl lui Manoj are o firmă de construcţii căi rutiere. Cu toate acestea, nu şi-a permis să achite nota de plată a băiatului, singurul medic din familie. Ei au ajuns în România la invitaţia unui prieten, medic rezident în Cluj. Singura universitate care i-a acceptat a fost „Ovidius“ din Constanţa.
„În România, toţi copiii sunt vaccinaţi“
Au lăsat în urmă, în oraşul lor natal, New Delhi, un spital mai frumos şi cu aparatură mai bună. În România i-a surprins în mod plăcut faptul că toţi copiii sunt vaccinaţi. „La noi este neglijenţă, nu toţi părinţii îşi duc copiii la vaccinare, însă aici nu se întâmplă aşa ceva“, povesteşte Latika.
Click pe poze pentru galerie foto!
Au făcut un curs de trei luni de limba română şi un curs la Institutul Intercultural Timişoara. Nu e grea limba română, spun ei. Se desc