Luni seară, într-o atmosferă foarte caldă, cu o mulţime de oameni pătrunşi probabil deja de spiritul Crăciunului, s-a lansat un album inedit de fotografie, bucătăreală şi turism spiritual intitulat „Bucătăria hoinară". Autorul lucrării impresionante şi prin volum şi prin splendoarea imaginilor este fotograful Răzvan Voiculescu.
Conceptul albumului a fost unul pe cât de simplu, pe atât de uimitor. Fotograful a cooptat în echipa sa cinci bucătari mai mult sau mai puţin profesionişti, i-a urcat într-o maşină mare, au luat cu ei echipamentele de pozat/filmat, câteva lucruri de bază necesare bucătăriei, a plecat de acasă şi nu s-a mai oprit preţ de vreo doi ani de zile. În tot acest timp a scotocit prin cotloanele ţării noastre după locuri, oameni şi poveşti care să-l inspire pe el şi pe bucătari pentru un food shooting, cum spun specialiştii, sau pentru o natură vie, cum am spune noi, cu păpică bună şi oameni calzi ca pâinea proaspăt ieşită din cuptor. Din Deltă până-n obcinile Bucovinei, din Maramureş în Banat, din Moldova-n Oltenia şi tot aşa, în zig-zag sau în linie dreaptă, echipa condusă de Răzvan Voiculescu a „bucătărit" prin toată ţara pentru şi cot la cot cu localnicii. După cum a povestit la lansare Şerban Georgescu, unul dintre bucătari şi realizatorul making of-ului albumului, lucrurile se petreceau cam aşa: „Ajungeam într-un sat uitat de lume. Răzvan ochea o casă veche, pe vreun drum în pantă, şi, cum el este un timid, îmi spunea: . Ei, şi atunci începea nebunia. Băteam la uşă, duceam luptă de convingere că: <Ştiţi, vrem şi noi să gătim la dumneavoastră, dar avem tot ce ne trebuie, nu vă mâncăm mâncarea, ba dimpotrivă, vă invităm la masă>. Oamenii erau nedumeriţi la început că au năvălit peste ei nişte nebuni, dar ne primeau totuşi în casele lor. Uneori am dat peste bătrâni de 80 de ani, alteori peste femei cu copii şi tot aşa. La un moment d