În disperarea de a găsi cumpărători pentru datoriile suverane, unele state europene fac presiuni asupra propriilor bănci, care deja au probleme mari din cauza neîncrederii investitorilor şi populaţiei şi a expunerii pe obligaţiunile suverane, să acţioneze ca finanţatori de ultimă instanţă. În unele cazuri, guvernele forţează băncile să accepte doze tot mai mari de datorii europene riscante. Disperarea vine în contextul în care costurile de finanţare de pe pieţe pentru tot mai multe guverne europene cresc.
Italia şi Portugalia, dar şi alte state europene, se bazează pe bănci pentru a continua să cumpere sau cel puţin să înceteze să mai vândă, obligaţiuni guvernamentale, spun surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal.
De asemenea, în unele ţări, printre care Spania, cantitatea de credite pe care băncile le pun la dispoziţia autorităţilor centrale şi locale cresc accentuat.
Moody's ameninţă 87 de bănci europene
Între timp, Moody's a anunţat că ia în calcul retrogradarea ratingurilor datoriilor cu prioritate redusă la rambursare ale unui număr de 87 de bănci din 15 state europene din cauza îngrijorărilor că guvernele vor avea prea puţine resurse pentru a putea ajuta deţinătorii de datorii bancare mai riscante.
Cel mai multe bănci puse sub supraveghere sunt în Spania (21), Italia (17), Austria (9) şi Franţa (7), scrie agenţia Thomson Reuters
Presiunile exercitate de guverne asupra băncilor reflectă temerile tot mai mari în statele cu dificultăţi financiare că fără cumpărători costurile de finanţare vor creşte la nivelul la care nu vor mai putea fi controlate.
În acelaşi timp, băncile sunt puse în faţa unui paradox. În timp ce investitorii şi autorităţile de reglementare în domeniu vor ca băncile să-şi cureţe portofoliile de datoriile cu risc, politicienii se asigură că aceasta nu se întâm