Statele membre ale Uniunii Europene şi mai ales ale Zonei Euro mai au zece zile la dispoziţie să vină cu soluţii la criza tot mai adâncă a datoriilor suverane. Este mesajul transmis miercuri de comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, miniştrilor europeni de finanţe reuniţi la Bruxelles. Rehn a declarat că speră ca în scurt timp să se ajungă la un consens cu privire la măsurile urgente care pot fi puse în aplicare pentru a se pune capăt crizei datoriilor suverane, care s-a transformat într-o periculoasă criză de lichidităţi pentru statele europene care au nevoie de bani pentru a nu intra în incapacitate de plată.
Prin urmare, miercuri s-a dat startul unor runde de negocieri care se anunţă dure: miniştrii de finanţe europeni s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta un plan de măsuri pentru depăşirea crizei, plan care ar trebui să ajungă pe masa summitului Uniunii Europene din 9 decembrie. Potrivit comisarului european pentru afaceri monetare şi economice Olli Rehn, discuţiile se învârt în jurul opţiunilor ca Uniunea Europeană să alimenteze cu bani Fondul de Stabilitate, dar mai ales ca Banca Centrală Europeană să crediteze Fondul Monetar care, la rândul său, să ajute statele europene în dificultate.
Pieţele sunt nerăbdătoare şi vor sancţiona drastic Uniunea Europeană, dacă aceasta nu vine cu soluţii până la sfârşitul anului şi dacă nu va reuşi să le recâştige încrederea pierdută, spune la RFI Iulian Panait, broker la CTD Investment. El subliniază că atât Fondul de Stabilitate, cât şi eventualele intervenţii ale Băncii Centrale Europene vor fi insuficiente dacă pieţele nu vor privi cu ochi buni Uniunea Europeană.
„Soluţia ar trebui să vină foarte repede. Jocul este destul de strâns pentru că, în momentul de faţă, instituţiile europene nu au capacitatea să finanţeze din resurse proprii statele membre aşa că acestea, în mare pro