Tinerii spun că se confruntă zilnic cu situaţii când sunt trataţi în batjocură din cauza faptului că reprezintă o anumită minoritate etnică sau religioasă Tinerii se plâng că moldovenii îi văd doar în stereotipuri: că ar fi periculoşi, fac gălăgie şi au bani mulţi.
E uşor să recunoşti studenţii străini pe străzile din Chişinău. Merg întotdeauna în grupuri, privesc curioşi în jur şi vorbesc într-o altă limbă. Se spune că vin în Moldova pentru că studiile sunt mai ieftine decât în ţara lor de origine. Afirmaţie respinsă însă de ei.
„Aici taxa de şcolarizare e dublă. În Israel, un an la Medicină ajunge la 2.000 de dolari, însă procedura de admitere e foarte riguroasă. În plus, până la 21 de ani nu putem depune actele la această facultate", ne explică Raja Jabe, student în anul doi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" (USMF).
Discriminat în Republica Moldova pentru că se deplasează în scaun rulant, Ilie Ştefârţa e curtat de una dintre cele mai mari companii IT din lume
Unii tineri ajung la Chişinău pentru că au prieteni aici, alţii au aflat de ţara noastră din internet. „Citeam postările online ale altor studenţi străini, aşa ne-am convins să încercăm această experienţă frumoasă, însă umbrită, câteodată, de obrăzniciile oamenilor din jur", mai spune Raja din Israel.
„NE PERCEP NUMAI CU BUZUNARELE PLINE"
Saleh Yaacoubi (32 de ani) învaţă de patru ani în Moldova la două universităţi concomitent, face doctoratul în Biologie la Universitatea de Stat şi Medicina generală la USMF. Anterior, a învăţat în Canada, unde, spune el, i-a fost mai uşor să se acomodeze. „N-am obiecţii faţă de profesori sau colegi. Dimpotrivă, ei se străduiesc să ne înţeleagă şi să ne ajute. E mai greu în stradă, însă. Oamenii ne privesc diferit, nu încearcă să ne cunoască şi se conduc după stereotipuri greşite. Cred că avem buzunarele