Compania “Jidvei” se pregăteşte să devină primul producător de vinuri de gheaţă din România. Calitatea producţiei din acest an a determinat conducerea companiei să îşi dorească să descopere această nobilă savoare şi să o aducă pe piaţa vinurilor româneşti.
Astfel, în această perioadă, când toate podgoriile din ţară se află în hibernare, culegătorii companiei de pe Târnave adună cu grijă strugurii îngheţaţi, adevărate bijuterii, a căror esenţă preţioasă este apreciată de asiatici şi americani.
Ce sunt vinurile de gheaţă?
Dr. Ioan Buia, directorul complexului de vinificaţie “Jidvei” spune că “Vinul de gheaţă” (ice wine în engleză sau eiswein în germană) este o licoare specială, deosebit de scumpă, produsă cu mare grijă şi doar în anumite condiţii.
Strugurii sunt culeşi manual, la temperaturi de -5/-7 grade, după care sunt tescuiţi în teascuri speciale, care sunt ţinute afară, la temperaturi scăzute. Vinul de gheaţă a fost produs pentru prima dată acum aproximativ 200 de ani, în Germania, dar în prezent Canada este cel mai mare producător mondial de ice wine.
Vinul de gheață este dulce, licoros și are aromă de miere din flori de pădure
Producerea acestor vinuri de gheaţă reprezintă un experiment pentru compania “Jidvei”, iar primul pas făcut a fost lăsarea la supracoacere a unui hectar de viţă de vie din soiul Traminer. Acoperiţi de un strat subţire de gheață, strugurii ce au căpătat la maturitate o culoare roze sunt recoltaţi în special dimineaţa devreme sau seara, când temperaturile sunt negative, iar ulterior vor fi supuşi unui minuţios proces de producţie.
Primul cules are loc toamna, după care strugurii sunt aşezaţi pe fire de sârmă, în aer liber. Când apa din boabe se evaporă, concentraţia de zahăr creşte, oferind fructului o bogăţie de compuşi de aromă: “Chiar şi mirosul mustului este special. Aroma lui aseamănă cu cea a mi