Marsul monedei unice europene s-a cam rasuflat dupa ce bondurile italiene si-au consumat "succesul" in valuri succesive si au adus vesti si mai rele. Asteptarea crunta pentru o interventie continua. Zilele trecute ne intrebam daca aceasta "pedala turbo" apasata pe risc va actiona la fel de tare sau isi va diminua puterea si sugeram ca vom avea un raspuns pe la mijlocul saptamanii. Piata pare sa ne dea ea insasi un raspuns: s-a terminat deja, cel putin din perspectiva Euro.
Cu toate acestea, pe termen foarte scurt ne este destul de greu sa ne pronuntam clar, mai ales daca privim spre efectele de la sfarsitul lunii si la riscurile politice care pot aparea la sfarsitul saptamanii vitoare, cand vom avea summitul UE.
Licitatiile pe bondurile italiene ne-au retinut atentia, iar tendinta "bear" a continuat ieri acolo unde ramasese cu doua zile inainte si imediat dupa ce Italia a reusit sa strecoare majoritatea datoriei pe piata, desi marjele se situeaza acolo unde erau si inainte de licitatie (atat cele pe 2 ani, cat si cele pe 10 ani au vazut cotatii de peste 7%, nivel pe care multi il considera de nesustinut pe termen lung).
Apoi, Euro s-a consolidat dupa ce partidul finlandez Finns a cerut neacordarea votului de incredere, din cauza felului in care guvernul a gestionat criza UE si politica europeana, in general. Potrivit unui articol din Wall Street Journal, partidul cu pricina a declarat ca va cere guvernului fie sa renunte la euro, fie ca puterea parlamentului asupra bugetului finlandez sa fie transferata Comisiei Europene.
Mai ingrijorator, Banca Centrala Europeana a esuat in a-si securiza (a se citi "steriliza") toate bondurile cumparate, avand in clipa de fata o pierdere de 9 miliarde, ceea ce demonstreaza ca cerintele gresit venite din partea UE pentru a mari capitalul bancilor pun si mai multa presiune pe sistem. Daca