Functionarii publici din Marea Britanie au initiat, miercuri, cea mai ampla greva din ultimele decenii, protestand fata de planurile guvernului de a reduce pensiile, in cadrul unui pachet de masuri de austeritate ce ar trebui sa reduca indatorarea tarii.
Departamentul de Educatie estima ca cel putin jumatate din scolile din tara au fost inchise miercuri, scrie AP. Milioane de elevi au stat acasa, in timp ce dascalii au iesit pe strazi, inarmati cu pancarte.
Aeroporturile londoneze nu au inregistrat intarzieri, insa vizitatorii care aveau nevoie de verificari la biroul de emigrare se asteptau la timpi de asteptare mai mari.
In sistemul de sanatate, 60.000 de operatii si consultatii au fost amanate in Anglia, si cateva mii in Scotia.
Presa britanica aprecia ca este vorba despre cea mai mare greva de la cea organizata in iarna dintre anii 1978-1979, numita "iarna vrajbei noastre", in urma careia a ajuns premier Margaret Thatcher. Cu toate acestea, seful finantelor britanice, George Osborne, a precizat ca guvernul nu se va lasa impresionat de actiunea functionarilor publici.
"Greva nu va rezolva nimic. Nu va face decat sa slabeasca si mai mult economia noastra si sa coste mai multe slujbe", a avertizat acesta.
Marti, Osborne a descris in termeni negativi economia natiunii britanice si a avertizat ca este posibila o noua recesiune, daca actuala criza din eurozona se adanceste. Pentru o revenire a economiei, Osborne a anuntat taieri si reduceri, cresterea varstei de pensionare si inghetarea maririlor de salarii in domeniul public sub nivelul inflatiei.
Liderii sindicali sustin ca aceste masuri nu fac decat sa adanceasca problema pensiilor. Oamenii sunt, la randul lor, infuriati ca vor trebui sa munceasca mai mult, pe bani mai putini, sa contribuie mai mult pentru o p