George Osborne, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a prognozat cinci ani de austeritate în cadrul discursului său de toamnă în fața Parlamentului Britanic. Ministrul a vorbit despre un viitor caracterizat de o creștere economică anemică, austeritate bugetară, tăieri de cheltuieli și creșterea împrumuturilor.
O perspectivă sumbră ce ar putea deveni chiar optimistă însă în cazul în care recesiunea europeană se adâncește, a mai spus acesta, avertizând că eșuarea măsurilor politice în Europa ar putea avea „consecințe mult mai grave” pentru Marea Britanie, scrie publicația financiară „Financial Times”.
Osborne, care, în timpul discursului, s-a caracterizat ca un comandant ferm și pregătit pentru a înfrunta „furtuna datoriilor” care se va abate asupra Marii Britanii, a confirmat că economia țării sale va crește cu mai puţin de 1%, anul acesta și anul viitor, și că îi este peste putință să elimine deficitul structural al Marii Britanii înainte de alegerile din 2015.
Poate cea mai „dură” măsură pe care programul economic al lui George Osborne o prevede este reprezentată de reducerea cheltuielilor cu 15 miliarde de lire sterline (17,5 miliarde de euro) anual pentru a se încadra în limitele în care se poate împrumuta. Conform informațiilor furnizate de Trezoreria Marii Britanii, pachetul de austeritate total se ridică la 147 de miliarde de lire anual până în 2016-2017, de la 126 de miliarde de lire menționate în bugetul din martie, tăierile bugetare anuale urmând să se intensifice după 2015.
Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) – o entitate independentă care furnizează statistici şi prognoze Guvernului, consideră că noile măsuri de austeritate vor avea ca efect eliminarea efectivă a deficitului structural abia în 2016-2017, cu cel puţin doi ani mai târziu decât este planificat. În replică, ministrul de Finanțe a declarat în faţa Came