Studiile au arătat că românii au tendinţa de a face aprecieri mai degrabă negative la adresa lor, la fel ca şi popoarele care intră în contact cu aceştia.
Astfel, potrivit celor mai noi cercetări în domeniu realizate de compania Mercury Research, românii se simt împovăraţi de viaţa grea şi de lupta pentru supravieţuire. Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46%) şi-au însuşit trăsături negative, iar 33% au făcut aprecieri pozitive. Calităţile cel mai des menţionate au fost hărnicia, optimismul şi inteligenţa, în timp ce 8% asociază românii cu necinstea. Ospitalitatea, considerată de mulţi ca fiind principala caracteristică a poporului nostru, este menţionată în realitate de doar 3% din participanţii la studiu.
Prietenoşi, dar „de nesupus"
Potrivit unei dezbateri găzduite de adevarul.ro, cititorii cred despre români că sunt adaptabili, isteţi şi că au simţul umorului. Totuşi, ei consideră că părerea străinilor este influenţată de faptele pe care le săvârşesc unii conaţionali peste hotare. Studiile confirmă acest lucru. De pildă, potrivit datelor Mercury Research, spaniolii asociază România cu săracia şi mizeria (21%), cu delincvenţa (9%) şi cu ţiganii (5%).
„Cred că românii sunt primitori, prietenoşi, sinceri şi deştepţi. Din păcate, suntem lăudăroşi şi ne criticăm unii pe alţii. Şi dacă te critici singur, ce or să facă alţii?", a comentat Ted pe adevarul.ro. Pe de altă parte, cititorii „Adevărul" consideră că poporul nostru ar trebui să înveţe din greşeli, şansa de schimbare stând în puterea fiecăruia. „Suntem în esenţă supravieţuitori şi de nesupus. Avem calităţile şi defectele străbunilor: curajul, dreptatea, omenia, dârzenia, dar şi dezbinarea, fatalismul şi înclinarea spre plăcerile vieţii. Convieţuirea cu alte popoare ne-au adus frumuseţea femeilor, ascuţimea minţii, adaptabilitatea, simţul umorului, dar şi nesupunerea, suspi