Băncile, bată-le-ar vina! S-au aflat din nou în atenţia opiniei publice săptămâna trecută, după ce preşedintele Traian Băsescu a lansat un avertisment la adresa instituţiilor de credit austriece. "Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a zis şeful statului la o conferinţă, fiind pe larg preluat şi comentat de presă. Deşi la eveniment Băsescu a vorbit despre integrarea europeană, despre strategiile de dezvoltare a României pe termen lung, atenţia publicului s-a îndreptat cu precădere spre mesajul prezidenţial către bănci.
Pe scurt, temerea principală ar fi aceea că oprirea fluxurilor de finanţare ca urmare a recomandării pentru reducerea expunerii a Băncii Centrale a Austriei ar contribui la "sugrumarea economiei româneşti" într-un moment în care autorităţile se gândesc la relansare. "Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair-play în relaţia cu România", a zis Băsescu.
Gurile rele spun că declaraţiile respective ar veni în prefigurarea anului electoral, preşedintele dorind să capitalizeze în contul partidului de guvernământ toată aversiunea populară cu care au reuşit să se încarce băncile. Totuşi, având în vedere că şeful statului tocmai venea după o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, mai degrabă avertismentul adresat instituţiilor de credit austriece reflectă o îngrijorare reală la nivelul autorităţilor.
Băncile europene au o capitalizare deficitară, iar goana după lichidităţi la banca centrală - care trădează probleme de solvabilitate în contextul prăbuşirii activelor şi colateralelor - ne arată că sunt sub mare stres. Acesta este şi