Metoda poate împiedica recidiva în cazul pedofililor, dacă e însoţită şi de tratament psihologic, cred unii specialişti, bazându-se pe datele din ţările care o folosesc deja. Alţii cred însă că procedura nu elimină şi motivaţia agresiunilor şi spun că tratamentul e inuman.
Codul Penal prevede între doi şi şapte ani de închisoare pentru pedofilie, iar pentru cazurile cu circumstanţe agravante pedeapsa poate creşte până la 10 ani. O lege care prevede castrarea chimică şi monitorizarea prin GPS a pedofililor, după ispăşirea pedepsei cu închisoarea, a fost adoptată tacit de Senat. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PDL Alin Popoviciu şi a fost susţinut de alţi 14 deputaţi PDL. Potrivit lui Popoviciu, o astfel de lege este necesară deoarece pedofilia este pedepsită prea uşor în România, iar mulţi dintre cei care comit astfel de delicte cunosc legislaţia. „Multe dintre cazurile petrecute în România au avut ca autori cetăţeni străini, care ştiu că aici pedepsele sunt mai mici", spune el.
În plus, adaugă deputatul, în ţările care au legiferat castrarea chimică numărul cazurilor de pedofilie a scăzut cu 50%.
Proiectul lui Popoviciu prevede ca această procedură, care constă în administrarea de injecţii sau pastile ce determină corpul uman să producă mai puţin testosteron, inhibând astfel impulsul sexual, să fie aplicată doar unor categorii de condamnaţi. Sunt vizaţi recidiviştii şi cei cu circumstanţe agravante.
Reduce pornirile violente
Care sunt însă şansele ca un astfel de tratament să aibă efect, în condiţiile în care castrarea chimică e o procedură reversibilă, iar „tratamentul" trebuie aplicat pe o perioadă lungă de timp?
Augustin Cambosie, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie, spune că procedura poate funcţiona dacă este în-soţită şi de psihoterapie şi, mai ales, dacă subiectul acesteia este dornic să-şi rez