CEDO a transmis DNA că judecătorul Corneliu Bîrsan, dar şi soţia sa, Gabriela Bîrsan, aveau imunitate în momentul efectuării percheziţiilor la domiciliul lor din Snagov (Ilfov).
Actele de urmărire penală şi percheziţiile efectuate de procurorii anticorupţie în cazul şefei Secţiei Contencios Administrativ de la instanţa supremă, Gabriela Bîrsan, suspectată de luare de mită, sunt lovite practic de nulitate. Această situaţie este o premieră în România.
Comisia Europeană vrea să ştie ce soluţii are sistemul judiciar din România în privinţa cazurilor precum Gabriela Bîrsan, judecător la cea mai înaltă instanţă naţională. Aceasta a fost una dintre recentele discuţii ale experţilor de la Bruxelles cu autorităţile de la Bucureşti în cadrul procedurilor pentru raportul pe Justiţie al României sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV), au declarat pentru „Adevărul Europa", surse judiciare.
Între timp, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat solicitarea Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) care a cerut ridicarea imunităţii Gabrielei Bîrsan, soţia lui Corneliu Bîrsan, dar a refuzat această procedură în cazul judecătorului CEDO. Imunitatea diplomatică a lui Corneliu Bîrsan în calitate de judecător al instanţei de la Strasbourg se extindea şi asupra membrilor familiei.
Gabriela Bîrsan, fără imunitate
„Pe baza informaţiilor transmise de Guvernul României şi a procedurilor internaţionale şi după ce a constatat că privilegiile şi imunităţile de care se bucură judecătorii Curţii se aplică atât judecătorului Corneliu Bîrsan, cât şi soţiei acestuia, plenul Curţii a decis să permită ridicarea imunităţii în ceea ce o priveşte pe doamna Bîrsan", a precizat CEDO.
Curtea a respins însă cererea de ridicare a imunităţii pentru judecătorul Corneliu Bîrsan şi a mai venit cu o precizare importantă: ridicarea im