Dobânda obligațiunilor maghiare cu scadență la cinci ani a atins un maxim al ultimilor doi ani înainte de licitația de mâine, după ce reducerea ratingului de către agențiile de evaluare financiară a redus pofta investitorilor pentru aceste plasamente.
Mâine guvernul maghiar va încerca să atragă 15 miliarde de forinți (65 de milioane de dolari) prin emiterea de obligațiuni cu scadență în 2014, 12 miliarde de forinți prin obligațiuni cu scadență în 2017 și 8 miliarde de forinți în obligațiuni cu scadență în 2022, conform informațiilor furnizate de Debt Management Agency, deținută de Bloomberg. Randamentul obligațiunilor pe cinci ani a crescut cu două puncte de bază, până la 9,32%, apropiindu-se de pragul de 9,57% atins pe 25 noiembrie, care este cel mai înalt nivel din iulie 2009 şi până în prezent, atins în prima zi după ce agenția de evaluare financiară Moody’s a redus ratingul financiar al Ungariei.
Banca centrală a crescut, ieri, dobânda-cheie la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană (6,5%), oficiali ai acestei instituții declarând că vor sprijini costurile de împrumut după ce reducerea ratingului financiar a majorat costul asigurării contra riscului de neplată maghiar (CDS) la un maxim istoric, săptămâna trecută.
„Piața obligațiunilor pare că se află în declin”, a declarat Neil Shearing, economist-șef al departamentului piețelor emergente la Capital Economics, în cadrul unui raport publicat ieri. Decidenții politici ar putea fi forţaţi să majoreze dobânzile la nivele şi mai mari pentru a sprijini piețele monetare și de obligațiuni după ce încercarea de ieri „a eșuat”, a adăugat Shearing.
Ungaria, a cărei guvern a declarat pe 17 noiembrie că va cere asistență din partea Fondului Monetar Internațional, a renunțat la două licitații de obligațiuni și a redus volumul de tranzacții a altor opt, în ultimele trei luni, inclusiv o vânzare d