Miniștrii de finanțe din zona euro au declarat la finalul întâlnirii de ieri că se va intensifica forţa de acţiune a Fondului european de stabilitate financiară (FESF) prin garantarea într-o proporție de 20-30% a împrumuturilor acordate de investitori ţărilor fragile din uniunea monetară, potrivit AFP. Totuși, în urma aceleiași întâlniri, Jean-Claude Juncker a recunoscut că FESF nu va ajunge la valoarea de 1.000 de miliarde euro după cum fusese prevăzut iniţial. Sursa: EPA
Criza din zona euro se adânceștie, însă întâlnirile liderilor din statele care fac parte din uniunea monetară nu par a se solda cu măsuri concrete ci doar cu declarații privind posibile acțiuni. Este cazul și informării rezultate în urma întrevederii de marți seara a miniștrilor de finanțe, la finalul căreia s-a afirmat că fondul european de salvare va putea garanta împrumuturile oferite de investitorii privați statelor cu probleme într-o proporție de 20-30%.
”Valoarea exactă a forţei de acţiune a Fondului consolidat va depinde de întrebuinţarea sa, instrumentele folosite şi gradul exact de protecţie pe care-l va oferi şi care trebuie să se înscrie între 20 şi 30 la sută”, subliniază documentul dat publicităţii la finalul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro. Practic, însă, în urma acestei întâlniri nu s-a stabilit nimic concret, iar investitorii nu sunt impresionați de declarațiile de intenție ale liderilor europeni.
Juncker: ”FESF nu va ajunge la o mie de miliarde de euro, așa cum se dorea inițial”
Liderul miniștrilor din zona euro, Jean-Claude Juncker, a recunoscut, la finalul aceleiași întâlniri, ceea ce era deja presupus de întreaga lume: Europa nu va putea să crească forța de intervenție a fondului de salvare la 1.000 de miliarde de euro, cum se dorise inițial.
”Nu ne-am revizuit în scădere ambiţiile, dar condiţiile s-au