Şoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos, iar penalităţile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despăgubirii cuvenite, informează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Totodată, pentru poliţele RCA emise începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice.
"Acestea sunt unele dintre principalele modificări aduse legislaţiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) auto, aprobate de Consiliul CSA în şedinţa desfăşurată în data de 29 noiembrie", se mai spune în comunicat.
Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliţei RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârşitul fiecărui an documentaţia necesară avizării.
"Asigurătorii RCA au însă obligaţia să respecte permanent condiţiile prevăzute pentru autorizare", se mai spune în comunicat.
Prin modificările aduse legislaţiei, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii. @