Ministrii europeni de finante au avertizat marti noapte ca randamentele mari la care se imprumuta Italia ar putea duce la o criza de lichiditate si la intrarea in insolventa a celei de-a treia mari economii a zonei euro, cu efecte devastatoare asupra monedei unice si a celor mai mari economii europene, Germania si Franta, potrivit The Guardian, care citeaza un raport confidential al Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene.
Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit marti la Bruxelles, in incercarea de a solutiona cea mai grava criza cu care s-a confruntat Uniunea Europeana.
In cadrul acestei intalniri, Mario Monti, premierul si ministrul de finante al Italiei, a prezentat stadiul adoptarii masurilor de austritate menit a salva Italia si a sustine moneda euro, insa raportul celor doua institutii arata ca Monti trebuie sa adopte masuri suplimentare.
CE si BCE noteaza ca Mario Monti trebuie sa faca mai mult pentru a combate evaziunea fiscala din Italia, care are un impact estimat la circa 20% din PIB.
"Criza datoriilor suverane s-a mutat de la periferie spre Italia si alte state de baza din zona euro. Presiunea asupra randamentelor obligatiunilor guvernamentale ale Italiei este acuta, reflectand temerile in cresterile privind sustenabilitatea datoriei publice ridicate a Italiei", se arata in raport.
"Riscul unei crize de lichiditate suverane poate creste rapid in absenta unui raspuns decisiv. (...) Mentinerea unor dobanzi ridicate creste riscul <
Marti, Italia a atras din piata 7,5 miliarde de euro, insa randamentele au depasit pragul de