Patru sate din Ecuador au fost evacuate după ce un vulcan din apropierea capitalei a erupt împrăştiind grămezi de roci aprinse şi nori de cenuşă, informează Daily Mail. Guvernul ecuadorian a somat aproape 700 de persoane care locuiesc pe lângă vulcanul Tungurahua, din apropiere de Quito, să părăsească zona cât de curând posibil. Numele vulcanului înseamnă "gura de foc" în limba quecha a indigenilor şi este activ din 1999, dar a început să erupă violent duminica aceasta, eliberând nori denşi de gaze fierbinţi în atmosferă.
Locuitorii satelor din jurul şi de pe versanţii muntelui au fost avertizaţi să-şi părăsească locuinţele. Erupţiile au fost cauzate de o acumulare de lavă în conul vulcanului, după cum informează Institutul de Geofizică din Ecuador. Autorităţile statului sud-american sunt îngrijorate de fluxul erupţiei, întrucât emanaţia de lavă şi gaze atinge viteze de 0,45 kilometri pe oră şi la temperaturi de până la 1000 de grade Celsius.
Avertizarea privind erupţia vulcanului a fost schimbată de la cod galben la cod portocaliu şi este foarte aproape de a fi trecut la nivelul de alertă de culoare roşie. Din fericire vremea favorabilă de luni noapte a permis oamenilor de ştiinţă să observe cu atenţie fenomenul de scurgere a materiei incandescente din coşul vulcanului. Aceştia au ajuns la concluzia că "activitatea este caracterizată prin expulzarea de blocuri de lavă întărită, până la înălţimi de peste 300 de metri deasupra vulcanului".
Asta i-a determinat pe oficiali să ridice nivelul de alertă în zona de impact, situată la 135 de kilometri de capitala ţării. Autorităţile au pregătit adăposturi pentru evacuaţi, iar militarii şi poliţiştii au fost concentraţi în zonă. Cei de la Institutul de Geofizică au confirmat gravitatea situaţiei, întrucât "erupţia actuală a fost violentă şi e posibil să fi afectat păr