În ultimii ani, tot mai mulţi români s-au lăsat de fumat apelând la simpla lor voinţă sau la tratamente. Medicii spun că începutul unui nou an este un bun prilej pentru o astfel de încercare.
Numărul fumătorilor zilnici a scăzut în România de la 27,9% în 2009 la 22% în 2011, arată ultimul studiu al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Scăderea este prima relevantă în România şi indică un trend cert al renunţării la acest viciu. În 2011, cei mai mulţi dintre cei care au reuşit să nu mai fumeze au avut ca motiv principal grija faţă de sănătatea proprie, manifestată sub diverse forme: "fumatul dăunează sănătăţii" (28%), urmată de "nu am mai simţit nevoia să fumez", "îmi făcea rău", "m-am îmbolnăvit şi a trebuit să mă las", "mi-a interzis doctorul" şi "îmi este frică de cancer".
În 2011, Motivele sunt mai rafinate
Realizatorii studiului au observat că, faţă de 2003, motivele renunţării s-au rafinat. În 2003, 56,3% din cei care s-au lăsat invocau ca răspuns mesajul de pe pachetele de tutun ("fumatul dăunează grav sănătăţii"). În 2011, cunoştinţele românilor s-au mai diversificat: ei încep să facă legătura dintre fumat şi starea de rău pe care o resimt, conştientizează că au ajuns la saturaţie ("mi-a ajuns") şi iau în serios avertismentele doctorilor şi pericolul bolilor. Criza a contribuit şi ea la decizii: 12% din fumători au răspuns că s-au lăsat din motive financiare, faţă de doar 3% în 2003.
Pentru prima oară, printre motivele enumerate sunt şi cele legate de campaniile antifumat, inclusiv pictogramele de pe pachetele de tutun, şi de discuţiile cu medicii de la cabinetele pentru renunţare la fumat, toate în procent de 4,1%. De altfel, Programul Naţional Stop Fumat a fost accesat în anul 2011 de mulţi dintre cei care au dorit să se lase de ţigări apelând la ajutorul medicilor. Practic, orice român care vr